Råvarubrist: hur det påverkar ditt företag
Prenumerera för att hålla dig uppdaterad
Du är nu en aktivt prenumerant!
Runt om i världen råder det brist på varor och i takt med ekonomin som återhämtar sig efter coronapandemin ökar återigen befolkningens konsumtion.
Den ökade konsumtionen i relation till råvarubrist leder till problem för många företag.
Bristen på råvaror beror på följande faktorer:
- Global brist på arbetskraft som sätter press på försörjningskedjan
- Tillverkare och distributörer som inte kan följa efterfrågan
- Tillväxten av e-handel som ökat efterfrågan och behovet av kartong
Hur påverkar råvarubrist ditt företag och hur kan du om möjligt kringgå det?
Vi förklarar det mer i detalj i den här artikeln.
Råvarubrist: ett globalt problem
Norra Frankrike är känt för att vara en fantastisk plats. Men idag är regionen Hauts-de-France inte en särskilt trevlig plats att passera.
Köer för lastbilar att gå ombord på tåg genom Chunnel sträcker sig kilometer. Polis och ordningsvakter patrullerar rastplatser som lastbilschaufförer inrättar medan de väntar flera timmar på att förflytta sig några meter.
Scenariot som beskrivs är inte nytt.
Verkligheten är att effekterna av pandemin fortfarande märks på ekonomin två år senare, effekter som nu förvärras av Brexit, brist på arbetskraft och Storbritanniens höga vaccinationsfrekvens.
Systemet ur balans
Under pandemin fick vi bevisat för oss att världen är sammankopplad. Att varor som munskydd, vaccin och vårdmaterial fraktats runt om i världen – utan problem. Pandemin är dock den faktor som nu satt systemet ur balans.
Global brist på arbetskraft, tillverkare och distributörer som inte kan hålla jämna steg med efterfrågan, brist på fraktcontainrar, skenande kostnader, förseningar och förlängda ledtider.
Det är störningar i den globala produktkedjan.
Vad betyder detta? Jo,
- Obalans i fraktsystemet,
- Förhöjda fraktpriser,
- Brist på fordon och förare,
- Ökad efterfrågan,
- Dyra drivmedelspriser,
- Brist på varor och råvaror.
Störningar som även drabbat pappersmarknaden.
Tillverkningsbrist
Energikriser i Kina och Europa har påverkat den massiva produktionen under det senaste halvåret, lokala fall av coronavirusinfektion har lett till blockeringar av varor i hamnar i staterna, därtill kommer bristen på lastbilar och naturkatastrofer.
Tillverkning och transport världen över har fortfarande inte kommit igång efter coronapamdemin och bristen på material och produkter är ett faktum.
"Gränskontroller och rörlighetsrestriktioner, otillgängligheten av ett globalt vaccintillstånd och minskande efterfrågan på grund av blockeringar har kombinerats för en perfekt storm där den globala produktionen kommer att hämmas eftersom leveranser inte sker i tid, kostnader och priser kommer att växa", förklarar Tim Uy från Moody's Analytics.
Denna snedvridna försörjningskedja tvingar de som har råd att lägga försiktighetsbeställningar för att undvika att få slut på varor, vilket bara förvärrar trycket.
För närvarande är utbudet ett bakslag, främst på grund av blockeringar i varje länk i försörjningskedjan.
Årets sista kvartal förväntas bli svårt, och de som köper i sista minuten kommer att betala en premie och utan tvekan möta förseningar.
Situationen i Sverige
Den 29 september i år öppnade Sverige upp igen efter coronapandemin.
Befolkningen är glada över att äntligen få resa, träffa människor, gå på bio och restaurang igen. Att återigen få leva ett normalt liv.
Men även om samhället öppnat upp kvarstår problem inom butiker och fabriker. Störningar som brist på råvaror, transport och kompetens påverkar även den svenska marknaden.
Hur urskiljs brist på råvaror i Sverige?
- IKEA hyllor står nu tomma på grund av störningar i global sjöfrakt och råvarubrist
- Byggindustrin lider av brist på byggvaror likväl som skyhöga priser
- Bensinpriset är dyrare än någonsin på grund av internationell brist
- Elpriser fortsätter att stiga i delar av landet
- Nyhetstidningar informerar om att “Fraktkrisen kan stoppa julklapparna”
- Tryckeribranschen informeras om pappersbrist och varumärken uppmanas att boka nästa års produktion i tid
Med mera.
Försäljningsrekord i Sverige
Under coronapandemin har e-handeln nått rekordnivåer runt om i världen, och bara i Sverige slog e-handeln försäljningsrekord år 2020 och ökade med 40 %. Tillväxten slutar dock inte där utan fortsätter under Q2 2021.
Den ökade försäljningen i Sverige och internationellt har lett till stor efterfrågan av e-handelsförpackningar. Detta i kombination med varumärken som byter ut sitt plastemballage till papper resulterar i en ökad efterfrågan på pappersråvara.
Höga kostnader för kartong
Även om tillverkningen blir dyrare, så är det ett av de mest tillförlitliga materialen i nästan varje leveranskedja - pappersmassa.
Förpackningar rankades på fjärde plats i produkttyper efter inköpsvolym för Q3 2021. Efterfrågan på wellpapplådor har ökat kvartal efter kvartal med 358 %.
Denna trend återspeglas i kostnaden för kartong:
Institute for Supply Managements tillverkningsrapport förklarar att kartonger har listats som en vara som är i en global leveransbrist, med priser som stigit under de senaste 5 månaderna.
Träcontainrar och palltillverkning har också sett en rekordtillväxt, vilket ställer större efterfrågan på en utan tvekan förnybar resurs, trä. Pallkostnaderna ökade med 400 % i maj 2021.
Den snabba tillväxten av e-handel har bidragit till efterfrågan på förpackningar i kartong och därmed bristen på den.
Eftersom oron över den ökande efterfrågan har ökat, har jättar som Amazon lagrat kartong sedan januari, vilket lämnat mindre företag tomhänta.
Detta har skapat ett verkligt monopol, mest drabbade är de företag som köper sina råvaror och förpackningar från Kina och USA.
Den kommande högsäsongen
Det sista kvartalet 2021 förväntas bli den mest utmanande tiden.
En redan överstressad och bräcklig försörjningskedja kommer att behöva bära tyngden av högsäsongen.
Återförsäljare och grossister som bestämmer sig för att lagra sina hyllor i sista minuten kommer att tvingas betala mer och vänta längre.
Kurirer upplever redan förseningar.
Små e-handelsvarumärken står nu inför ytterligare ett hinder – hur får de sina beställningar till kunderna i tid?
Trots den globala krisen kan Packhelp-kunder andas ut det här kvartalet.
Vi har skapat flera praktiska resurser för att se till att du får din förpackning i tid och till ett pris du är nöjd med.
Ta en titt på vår leveransräknare för högsäsongen och ta reda på exakt när du behöver göra din beställning för att få den i tid.
OBS: leveransräknaren är stängd för i år (2021) och återkommer nästa säsong.
Välj bara den produkt du behöver och datumet du behöver den. Du kommer att presenteras med flera produktions- och leveransalternativ för att säkerställa att du får din förpackning när du behöver den.
Dessutom skapade vi en guide till Q4, som förklarade hur ditt varumärke kan utnyttja populära helgdagar för att öka försäljningen och intervjuat 13 experter som delar sina marknadsföringstips och idéer för Q4.
Ditt strå till stacken
Packhelp samarbetar med One Tree Planted, en ideell miljöorganisation som verkar på uppdrag av global återbeskogning. Organisationen arbetar med att plantera träd runt om i Nordamerika, Latinamerika, Afrika och Asien.
När du beställer ditt förpackningsmaterial hos Packhelp får du alltså en gedigen chans att plantera träd. På grund av pappersbrist är detta nu viktigare än någonsin.
Att stötta återplantering av skog är viktigare än någonsin.
Vänta inte med att beställa
Vi är mitt inne i en komplex situation och analytiker inom området är överens om att saker och ting bara kommer att bli värre innan de blir bättre.
Därför uppmuntrar vi dig att planera väl. Lägg din beställning så snart som möjligt, oavsett hur stor eller liten din beställning kan tänkas vara.
Varumärken måste vara ute i god tid för att säkra sin produktion för nästa år.
Ta en titt på Packhelps sortiment av förpackningar och gör din beställning förr snarare än senare.