Flitsbezorging: onmiddellijke bezorging de nieuwe standaard?
Abonneren en op de hoogte blijven
Je bent nu geabonneerd!
Snelheid is alles. Niet alleen voor het kampioenschap van Max Verstappen of een scherpe vertoning van je favoriete Netflix-serie, maar ook voor de bezorging van je favoriete levensmiddelen of andere producten. Met zogenaamde flitsbezorgdiensten (als Gorillas en Getir) kun je binnen 15 minuten - en soms zelfs nog sneller - je bestelde producten verwachten. Hoe werkt deze flitsbezorging en waar gaan we naartoe? Is hiermee een nieuwe standaard gezet?
E-commerce evolutie
Iedereen is druk druk druk en wil bestellingen daarom snel snel snel binnen krijgen. We zijn ook verwend geraakt. ‘Vandaag voor vijf uur besteld, morgen in huis’ is een belofte die we al als vanzelfsprekend beschouwen. En soms wordt er door webwinkels ook nog zelfdedagbezorging aangeboden.
Voor de meeste consumenten zijn efficiëntie en gemak zeer belangrijke factoren bij (online) bestellingen. Hoewel lage - of geen - verzendkosten vaak nog net iets belangrijker zijn, is snelheid een goede tweede.
En in sommige branches, met name de voedselindustrie, is snelle bezorging gewoon ‘king’, net als op momenten wanneer de urgentie hoog is, zoals in het feestdagenseizoen, met feesten als Black Friday, Sinterklaas of Kerst.
De bezorging van levensmiddelen was tot een paar jaar geleden nog niet bepaald gebruikelijk. Maar nu rijdt de ene na de andere vrachtwagen - of kek elektrisch autootje - door de straten om de boodschappen tot aan de deur te brengen. Of het nu om de gevestigde supermarkten zelf gaat - Albert Heijn, Jumbo, Co-op - of om online spelers als PicNic, er is een enorme groei in online boodschappen-diensten.
Ideaal ook, vaak heb je de volgende dag je boodschappen al in huis, zonder dat je er zelf voor op pad hoeft.
Ook HelloFresh, bezorger van verse ingrediënten voor zelf te bereiden maaltijden, is vanwege de vele thuisblijvers, ineens een stuk populairder geworden. Al is hier vooral het gemak belangrijk en niet zozeer de snelheid.
Statistisch gezien zijn er vier factoren belangrijk voor het vooropstellen van snelheid en gemak:
- Drukke levensstijl
- Kleinere huishoudens
- Groeiende verstedelijking
- Vergrijzing
De COVID-pandemie heeft het belang van deze factoren alleen maar verder versterkt. Toen lockdowns en werken op afstand net geïntroduceerd werden, waren consumenten nog wel geduldig en bereid om te wachten op hun bestellingen.
Maar naarmate de tijd vorderde en er nog weinig zicht was op ‘normaliteit’ verlangden consumenten al snel naar hun oude vertrouwde snelle bezorging, en meer.
Hoe snel wil je het hebben?
Als het om de (snelle) bezorging van maaltijden gaat, zijn pizzabezorgers natuurlijk al lang ingeburgerd, maar inmiddels heeft bijna elk restaurant een bezorgdienst of is aangesloten bij tussenpartijen als Thuisbezorgd.nl, Deliveroo of Uber Eats die de bezorging op zich nemen. Een snelle hap thuis is zo een fluitje van een cent.
Tenminste, het was lange tijd behoorlijk snel. Of snel genoeg voor de meesten. In de meeste gevallen laat de maaltijdbezorging toch wel zo’n 30 a 45 minuten op zich wachten.
Zo niet bij flitsbezorgers. Meestal heb je binnen een kwartier je zak chips, magnetronmaaltijd of wat dan ook veilig en wel bezorgd; thuis, op kantoor, of waar je het maar wilt hebben. Een businessmodel dat volgens sommigen misschien niet rendabel is, maar tot dusver wel heel populair.
Wat is flitsbezorging?
Flitsbezorging, ook wel q-commerce (quick commerce) genoemd, is simpelweg heel snelle of ‘onmiddellijke’ bezorging. Meestal van de ‘gewone’ boodschappen - levensmiddelen, fruit, groente - maar de dienst wordt ook voor medicijnen ingezet en heeft de potentie om dit assortiment nog veel verder uit te breiden.
Het bestelproces van q-commerce is hetzelfde als van e-commerce - ofwel, het vindt online plaats - maar de bezorging is anders.
In de wereld van flitsbezorging is bezorging een kwestie van minuten.
Klanten - jongeren, maar bijvoorbeeld ook veel (zelfstandige) ondernemers - bestellen via de app boodschappen, bezorgers te fiets halen deze dan op bij een dichtbij gelegen dark store, een klein distributiecentrum, en leveren deze af bij de klant, veelal in een (recyclebare) plastic zak of papieren zak.
De snelheid is hierbij de grootste USP: doorgaans beloven de flitsende fietsers je bestelling binnen 10 minuten al bezorgd te hebben.
Het model richt zich op kleinere hoeveelheden. Erg handig bijvoorbeeld als je spaghetti aan het maken bent en je komt er ineens achter dat je geen tomaten en parmezaanse kaas hebt ingeslagen. Een flitsbezorgdienst kan je dan uit de brand helpen!
De trend is begonnen in Azië en de VS, met bedrijven als GoPuff en Delivery Hero, en is nu enorm populair in grote steden in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Maar ook in andere landen wordt flitsbezorging steeds groter.
In Nederland zijn er al vier partijen die elkaar het vuur na aan de schenen leggen: Gorillas, Flink (beide Duits), Geitr (Turks), en Zapp (Brits).
Er zijn twijfels bij het businessmodel en op dit moment zijn de bezorgdiensten absoluut nog niet rendabel, maar de bedoeling dat er - met behulp van flinke investeringen - een enorme (vaste) klantengroep wordt bereikt en er uiteindelijk maar 1 of 2 grote partijen overblijven.
Dit zijn de belangrijkste kenmerken van het q-commerce model:
- Minder producten, meer bestellingen
- Snelheid boven prijs
- Digitaal gemak
Wat is het verschil tussen Q-commerce vs E-commerce?
Het verschil tussen E-commerce en Q-commerce zit hem vooral in de snelheid van bezorging en het type artikelen dat bezorgd wordt. De bezorging van q-commerce gebeurt veel sneller en richt zich doorgaans op kleinere en andere artikelen.
Maar in beide gevallen wordt er online besteld en door onze ervaring en verwachtingen bij online handel hebben we langzaamaan toegewerkt naar dit nieuwe model.
Zo ongeveer alles wat je kunt bedenken, kan online gekocht worden: van kleding tot elektronica en van planten tot cosmetica. En door marktplaatsen als Amazon en Alibaba of, in Nederland, Bol.com, Coolblue en Wehkamp, kwam er een steeds grotere diversiteit aan producten online beschikbaar, voor een steeds lagere prijs. Dat niet alleen, de bezorging kon ook steeds sneller plaatsvinden.
Tot voor kort was het in veel gevallen normaal om de volgende dag je bestelling in huis te hebben. En zeker als we het huis niet - of slechts mondjesmaat - uit kunnen, is dit wel erg prettig. Maar met de voortdurende problemen in de supply chains is deze snelheid een luxe geworden.
Dan is het natuurlijk extra lekker als er razendsnelle bezorgers zijn die met hun fiets je favoriete product in een oogwenk bij je afgeleverd hebben.
Waarom is q-commerce zo populair?
Er zijn redenen waarom je steeds meer bezorgers op tweewielers rond ziet crossen in je stad. Dit zijn de belangrijkste redenen voor de populariteit van q-commerce:
COVID & Lockdowns
Lockdowns komen en gaan, maar inmiddels zijn we gewend geraakt aan het gemak van onmiddellijke bezorging, aan de on-demand cultuur. We willen geen minuut meer verliezen aan ‘onnodig’ wachten en zijn ook best bereid wat extra te betalen voor dit gemak.
Investeringen
Het is een zelfversterkende trend. Aangezien investeerders merken dat er veel vraag is naar snelle q-commerce diensten, zijn ze bereid hier veel geld in deze bedrijven te pompen. Daarom zie je meer bezorgers om je heen, meer concurrentie en, daardoor, meer concurrerende prijzen.
Waardoor de vraag van consumenten alleen maar groter wordt.
Meer samenwerkingen
Dankzij meer investeringen, zijn er meer bedrijven die samen willen werken met ‘flitsmerken’ om exclusieve toegang te kunnen bieden tot populaire FMCG’s (Fast Moving Consumer Goods).
Zo is in het Verenigd Koninkrijk Deliveroo met Aldi samen gaan werken tijdens de tweede coronagolf, maar is het bedrijf ook een samenwerking aangegaan met een apotheek om medicijnen en cosmetica snel bij de klant te kunnen krijgen.
Het punt is dat q-commerce en flitsbezorging verder zal groeien dan alleen bezorging van de hoognodige boodschappen. Deze trend ziet ook Niek Poppelaars, co-head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland:
“In de Verenigde Staten gaan steeds meer Q-commerce-bedrijven eigen producten aanbieden. Daarnaast overwegen ze om hun productassortiment uit te breiden naar farmaceutische producten (naast levensmiddelen). Ik verwacht dat de groei die we nu zien door zal zetten en in de toekomst zelfs zal versnellen.”
Het is niet ondenkbaar dat het zich zal uitbreiden naar (kleine) elektronica en kleding, of diensten, zoals klusjesmannen en schoonmakers die binnen 30 minuten bij je zijn.
Voordelen voor je merk
Overweeg je om als merk gebruik te gaan maken van flitsbezorging als acquisitiekanaal? Dan zijn dit enkele redenen om te investeren in flitsbezorging:
Onderscheidend
Jouw merk heeft zijn eigen waardes en kenmerken - dingen waarmee je je onderscheidt van je concurrenten.
Als jouw merk zich in een zeer concurrerende markt bevindt, kan q-commerce of flitsbezorging jouw merk introduceren bij klanten die graag nieuwe dingen proberen; en niet volgende week of morgen, maar direct!
Potentieel hogere marges
Consumenten zijn - ook in Nederland - bereid om meer te betalen voor extra gemak of snelheid.
Het model van flitsbezorging is gebaseerd op kleinere volumes en minder producten, wat resulteert in een hogere gemiddelde bestelwaarde (AoV) dan in je 'normale' webshop.
Verkopers kunnen daarom hun meest winstgevende producten aanbieden binnen een Q-commerce marktplaats zonder in te zitten over de prijs.
Nadelen Q-commerce?
Heel fijn natuurlijk dat dit allemaal kan, maar de vraag is of het ook moet. Medicijnen zijn een ander verhaal, maar we kunnen misschien best wel even wat langer wachten op een fles cola.
Zo twijfelt bijvoorbeeld Frits van Eerd, topman van Jumbo, niet alleen aan de winstgevendheid van flitsbezorging maar heeft hij ook morele bezwaren: “Als je het maar heel normaal vindt dat alles naar jou in je luie stoel toekomt, voor niks, vraag ik me af of dat maatschappelijk de juiste keuzes zijn.”
Platformeconomie-onderzoeker Martijn Arets stelt ook vraagtekens bij de wenselijkheid van het Q-commerce model door te stellen dat boodschappen doen nu tot één daad gereduceerd wordt, terwijl het normaal gesproken ook beweging inhoudt en een sociale activiteit is. Bovendien gaat hem om de onderklasse - veelal migranten - die de middenklasse bedient met ‘een druk op de knop’, zo zegt Arets.
Deze onderklasse wordt ook nog eens - het was te verwachten met een dergelijk verdienmodel - geregeld niet al te beschaafd behandeld of betaald.
De toekomst komt snel
We hoeven niet meteen ‘het kind met het badwater weg te gooien’, want deze snelle bezorgtrend biedt zeker veel gemak, kan mensen écht helpen, en past bovendien helemaal in de huidige tijd. Maar misschien is het niet erg om even een versnelling lager te gaan - om te kijken wat precies onze bestemming is en hoe de reis eruit moet zien - voor dat we met zijn alleen vol het gas indrukken…
Bekijk al onze tassen en zakken hier.